Hybride warmtepomp verplicht vanaf 2026. Dit moet je weten!

Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp verplicht vanaf 2026. Dit moet je weten!

Als gevolg van de klimaatdoelstellingen van het kabinet is de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht voor huiseigenaren die hun cv-ketel moeten vervangen. Alleen appartementen en historische panden vallen buiten deze verplichting. De hybride warmtepomp is de verwarming van de toekomst en hij komt er dus aan. Maar wat is een hybride warmtepomp precies?

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een systeem dat twee technologieën combineert: een elektrische warmtepomp en een cv-ketel op gas. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de grond of het grondwater en gebruikt deze warmte om je huis te verwarmen. De cv-ketel fungeert als back-up en wordt alleen ingeschakeld wanneer dat nodig is, zoals tijdens zeer koude winterdagen of als er extra warm water nodig is.

Voordelen van de hybride warmtepomp

  1. Energie-efficiëntie: de warmtepomp is zeer energiezuinig en kan aanzienlijk besparen op je energierekening, omdat hij op elektriciteit werkt in plaats van gas.
  2. Milieuvriendelijk: door minder gas te verbranden, vermindert een hybride warmtepomp de CO2-uitstoot, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.
  3. Comfort: de cv-ketel zorgt voor een constante warmwatervoorziening. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over koude douches. Die zijn net zo lekker warm als met de oude vertrouwde cv-ketel.
  4. Subsidies en stimuleringsmaatregelen: in sommige gevallen kun je profiteren van subsidies en stimuleringsmaatregelen om de aanschaf van een hybride warmtepomp financieel aantrekkelijk te maken. Dat maakt overstappen een stuk makkelijker.
De hybride warmtepomp is een toekomstgerichte oplossing voor verwarming en past goed in de transitie naar een duurzame samenleving. Het is efficiënt, milieuvriendelijk en biedt huiseigenaren een praktische manier om te voldoen aan de veranderende regelgeving. Misschien ook interessant: 5 tips om je woning winterklaar te maken