Gevarieerde werkhouding met elektrische zit/sta bureaus

elektrisch verstelbaar bureau

Doorgaans zitten de meeste mensen, op school, op werk en ook thuis. Het constante zitten gaat vaak gepaard met een verkeerde houding. Wanneer er voor een langere tijd in een niet-optimale werkhouding wordt gezeten, resulteert dit in statische belasting van het lichaam. Hierdoor ontstaan dan voornamelijk rugklachten. Ook komen klachten van de nek en schouders vaak voor als gevolg van langdurig zitten. Een interessante ontwikkeling voor op de werkvloer is een zit/sta bureau elektrisch waarvan je de hoogte elektrisch kunt verstellen. Deze bureaus zijn per individueel aan te passen en dit biedt de mogelijkheid om te variëren in werkhouding, voor iedereen die achter een bureau werkt. Van een zittende positie naar een staande positie veranderen gaat vlot en je kunt zelfs je bureau op maat laten maken!

Het voorkomen en verminderen

Het is je misschien wel bekend dat langdurig zittend werken niet al te best is voor je gezondheid. Wellicht heb je dit zelf al eens ervaren, bijvoorbeeld in de vorm van fysieke klachten zoals bovengenoemd. Er wordt door langdurig zitten namelijk veel druk gezet op bepaalde lichamelijke punten, in het bijzonder rondom de tussenwervelschijven, waardoor vervolgens pijnlijke plekken kunnen ontstaan in de rug. Rugklachten kunnen soms zorgen voor een toename in het ziekteverzuim binnen een bedrijf of andere instanties, zoals scholen. Bovendien kunnen de fysieke klachten vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid, op de korte en lange termijn. Dit is niet wenselijk en zeker niet fijn, maar toch is het veel voorkomend. Gelukkig zijn er diverse handige dingen die je zelf, of als bedrijf, kunt implementeren om zo te zorgen voor gezonde en plezante werkomstandigheden. Hierbij speelt de ergonomie een significante rol en kan een zit/sta bureau elektrisch een uitkomst zijn.

Balans en voldoende afwisseling

Een goed evenwichtspunt kun je creëren door middel van een combinatie van zittende en staande posities tijdens het werk. De afwisseling in werkhouding heeft een gunstig effect op de bloedsomloop, gezien dat deze zo wordt gestimuleerd. In tegenstelling tot veel zittend werken is dit zeker een positief verschil, er circuleert namelijk niet voldoende bloed bij te veel zitten. Ook kan een gebogen zithouding een rol in spelen in verhinderingen van de bloedsomloop. Je beweegt natuurlijk weinig wanneer je veel en lang zit, wat kan zorgen voor een verminderde toevoer van de zuurstof. Dit kan als gevolg hebben dat je je suf voelt na lang zitten. Anderzijds, zorgt staand werken voor een hoger gehalte van de productiviteit, dit is gebleken uit onderzoek. Door te staan ben je automatisch in een actievere staat en zal je waarschijnlijk beter kunnen presteren. Daarnaast kan de concentratie toenemen wanneer je staat. Het variëren van de werkhouding levert een bevorderende bijdrage aan de algehele gezondheid, en in het specifiek aan de reductie van rugklachten. Daarnaast neemt concentratieverlies af en kan de eventuele vorming van andere lichamelijke klachten, bijvoorbeeld rondom de nek en schouders, voorkomen worden. Je zal er dus goed aan doen om de ergonomie te optimaliseren en in relatie met jezelf en het werk afwisseling toe te passen.