Waarom de Nederlandse vlag zo belangrijk voor Nederland is

Bij het uithangen van een vlag draag je bij aan een belangrijke traditie; het eren en tonen van de Nederlandse identiteit. Door middel van een vlag van Bosvlaggen.nl toon je dat je belangrijke gebeurtenissen en tradities van de Nederlandse cultuur in acht neemt.

Waar staat de Nederlandse vlag voor?

De Nederlandse vlag is het symbool van onafhankelijkheid en eenheid. Zowel op het land als op zee wordt de Nederlandse vlag gehesen, het enige verschil is dat de vlag op zee een donkerdere kleur blauw heeft. Wanneer mensen een Nederlandse vlag kopen wordt deze normaal gesproken geleverd in helder vermiljoen, van helder wit en kobaltblauw. De vlag die op het water gebruikt wordt is marineblauw. In 1937 werd er een kort verdrag gesloten waarbij de Nederlandse vlag die vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt officieel werd verklaard.

Vlaggen wimpels 

In geen enkel land vind je zoveel wimpels als in Nederland. Een wimpel is subtiel, maar je laat ermee zien dat je trots bent op je land, stad of provincie. De oranje vlag wordt traditioneel gehesen wanneer een lid van het Koninklijk Huis jarig is, denk bijvoorbeeld aan Koningsdag wanneer de verjaardag van koning Willem Alexander uitbundig gevierd wordt in Nederland.

Wanneer mag de vlag worden gehesen?

Eigenlijk mag je de Nederlandse vlag elke dag uithangen. De ‘gebruikelijke’ dagen en dagen in het vlaggenprotocol worden gebruikt als richtlijn en zijn voornamelijk bedoeld voor de overheid, gemeenten en provincies. De vlag mag bijvoorbeeld worden gehesen op de verjaardag van de prinsessen Beatrix of Amalia, of op de verjaardagen van andere leden van het Koninklijk Huis. Daarnaast is het ook gebruikelijk om de vlag te hijsen op Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, Veteranendag, Koningsdag, etc. Bovendien hangen veel mensen de vlag uit bij speciale gelegenheden, zoals een geboorte, bruiloft of andere mijlpaal.